W.I.N.D. House

North-Holland, The Netherlands (NLD)

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space.
Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape.

In harmony with nature

The design of the house responds to both its setting and to the seasons. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front. By ‘pinching’ the house on all four sides, the architects invited nature to enter the interior and, at the same time, accentuated views of the surroundings.

Open connections

The pinched design gives the house four wings: a living area, a kitchen and dining area, a bedroom area and a music-room and work area. A split-level interior increases the autonomy of each wing, while ensuring open connections among the different areas of the house, whose central core contains not a single door. The architect and his clients have opted for a clean aesthetic. Other than the glazing used on front and rear façades, exterior walls are clad in wooden slats.

Clean aesthetic

On the front and rear façades, the strength of UNStudio’s ‘pinched’ design lies in the technically faultless execution of glazing produced with KELLER minimal windows®. Full height glazing maximise the views in an area of outstanding natural beauty pulling a remarkable amount of natural light deep into the interior. As such, the large frameless fixed and sliding windows of the KELLER minimal windows® series create a visual relationship between interior and exterior.

The architect: ‘I was very worried that at some point in the process those curved glass walls would be replaced by ordinary glazing to save money, but fortunately that didn’t happen.’

Use of daylight

 

 

Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades. This coated glazing further enables natural light to flood the interior spaces, whilst increasing privacy during daytime.

 

 Architects 
UNStudio
www.unstudio.com

Photography
Inga Powilleit
www.ingapowilleit.nl

Fedde de Weert
www.architectuurfotografen.nl

KELLER Partner 
KUMASOL BV
www.minimalwindows.nl

Completion
2014

Choose your language: